Hmm. Ktoś to kiedyś zbadał, policzył, zobaczył... Albo wymyślił. Nie wiem, macie.
#1
Najzdrowszy owoc, który możesz zjeść w całości, bez krzywienia mordy, bo kwaśne / gorzkie / słodkie, to kiwi. No cóż, mam znajomą, która jest uczulona na ten owoc i cała puchnie, jeśli zje cokolwiek, co tylko stało koło kiwi, więc ona może się nie zgodzić.
#2
W większość krajów Azji tylko turyści próbują szpanować umiejętnością jedzenia pałeczkami. Tubylcy, jeśli już mają je w rękach to tylko dlatego, że zgubili widelec.
#3
Jak powstają dziury w serze? Tak, jak bański mydlane - tu i tu sprawcą jest dwutlenek węgla.
#4
Dlaczego papryczki chilli rosną w tak niewielu miejscach na świecie? Nie dlatego, że taki klimat. Winne są ptaki, które nie tolerują ostrych papryczek, nie zjadają ich nasion, więc nie wydalają ich po drodze na drugi koniec świata.
A wniosek nasuwa się sam - papryczka chilli to jedyne warzywo na Ziemi, które nie powstaje z ptasiej kupy.
#5
Prawdopodobnie wiesz, że aby zdrowo się odchudzać, nie możesz się głodzić. Ale na 100% nie masz pojęcia, że gorące i ostre jedzenie też pomaga w odchudzaniu - przyspiesza ci puls, a szybki puls to szybsza przemiana materii. Niedużo, ale zawsze coś.
#6
Można być też jednocześnie otyłym i niedożywionym. Wystarczy, że jedzenie, które pochłaniasz jest tłuste, a do tego ma mało witamin i soli mineralnych. Kebab na przykład.
#7
A propos fast-foodów - osoby, które często tam jadają, konsumują średnio 12 włosów łonowych rocznie...
#8
Zwykła, podwórkowa kura znosi około 15 jaj w roku. Kura z fermy przemysłowej trzymana w klatce 30x30 cm - od 200 do 300.
#9
Amerykanie jedzą dużo i prawdopodobnie większość ma problemy z nadwagą. Nie przeszkadza to jednak czteroosobowej amerykańskiej rodzinie wyrzucać na śmietnik 750 kilo jedzenia rocznie. To niedobrze, ale gdyby zjadali wszystko co kupują, wyglądaliby jeszcze gorzej.
#10
Podczas, gdy w USA marnują prawie tonę żarcia, to globalnie w koszu ląduje około 30% żywności, której nie dajemy rady zjeść. Podobno gdyby ją rozdać, starczyłoby dla całej ludzkości i nikt na świecie nie chodziłby głodny.
#11
Delektując się smakiem shake'a truskawkowego z fast-foodu, wypijamy około 50 różnych substancji chemicznych udających smak truskawek.
#12
Zestaw HappyMeal odstawiony na rok do ciemnego pomieszczenia nie pleśnieje.
#13
Jeśli kupisz w Biedronce mięso wołowe na tatar, to... tatar zrobiony z tego mięsa będzie smaczny i ci nie zaszkodzi.
#14
Japończycy uprawiają arbuzy w kształcie sześcianu. Łatwiej im to potem magazynować, ładować na tira, przetransportować... Rewelacyjny patent, ale ma jeden minus - z ich ziaren wciąż powstają kuliste arbuzy :)
Czujecie, ile potrzebnej wiedzy właśnie pochłonął wasz mózg? W zaledwie trzy minuty? Nigdzie tak nie ma :)